KUCHNIA

45. WOSKOWIJKA

Obraz11
• W niemarnowaniu żywności pomaga nam woskowijka – stosujemy ją zamiast folii aluminiowej i ,,spożywczej”.
• Jest to bawełna nasączona pszczelim woskiem. Pod wpływem ciepła rąk owija się wokół tego, co chcemy zabezpieczyć przed wyschnięciem, wysypaniem, wyparowaniem, muchami etc.
• Można je z łatwością zrobić dosłownie w kilka minut. Na papierze do pieczenia układamy cienką bawełnę, posypujemy startym prawdziwym pszczelim woskiem, przykrywamy drugim arkuszem papieru i prasujemy b. gorącym żelazkiem.
• Można takie owijki kupić gotowe, ale te samorobne są o wiele tańsze, a tak samo dobre..
• Doskonałe do transportu kanapek, ale też do przechowywania w domu chleba.
• Myje się je chłodną wodą z płynem. Szybko schną – najlepiej powieszone lub narzucone na coś przewiewnego. Starczają na ok. 1 rok, potem można wrzucić do kompostu.
• Sprawdzają się na zakupach, są leciutkie i nie zajmują miejsca, a można zapakować np. biały ser. Uwaga, nie nadają się do mięsa, bo … nie można ich potem wyparzyć.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

pasek black

1 myśl w temacie “45. WOSKOWIJKA”

Możliwość komentowania jest wyłączona.